Masal Masal Aytül Akal Masal Masal Aytül Akal

Masal Masal Aytül Akal

(1 Oylayın)

Tanıtım

Çocuk ve gençlik edebiyatımızın “Kitap Perisi” Aytül Akal’ın, 1988 yılından bu yana kaleme aldığı bütün masalları tek bir kitapta: Masal Masal Aytül Akal.

Ciltli özel baskısıyla koleksiyon değeri taşıyan bu özel kitapta, Aytül Akal’ın birbirinden renkli elli sekiz masalına yer veriliyor. Altı bölüme ayrılan Masal Masal Aytül Akal, yazarın değişik yıllarda yayımlanmış Geceyi Sevmeyen ÇocukCanı Sıkılan ÇocukKardeş İsteyen ÇocukSabahı Boyayan ÇocukMasalları Arayan Çocuk adlı dizileri ile tek olarak basılan masal çalışmalarını bir araya getiriyor. Her bölümü değişik bir çizer tarafından yeniden resmedilen bu eser, Aytül Akal’ın masal külliyatını toplu halde gözler önüne sererek dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Okurlarına gerçek bir masal şöleni vadeden Masal Masal Aytül Akal’da düşler hayalleri, hayaller gerçekleri kovalıyor… Bin bir rengin çiçek açtığı masallar, daima bir umudun peşinde koşturuyor. Neler yok ki Aytül Akal’ın içi içine sığmayan coşku dolu masal sepetinde: Uyumak istemeyen bir zürafadan, şımarık bir file; denizin altını merak eden bir vapurdan, yaramaz bir trafik lambasına onlarca değişik kahraman…
Çocukların aileleri ile birlikte ya da kendi başlarına keyifle okuyacakları Aytül Akal masalları, yeryüzündeki tüm çocukların hayal dünyasına konuk olmayı başararak Aytül Akal'ın edebi kişiliğini âdeta taçlandırıyor.
Her masalseverin kitaplığında bulundurması gereken bu değerli koleksiyon kitabı, birçok nesile yapıtlarıyla ilham veren Aytül Akal’ın yazarlık serüveninin de kilometre taşlarından birine dönüşüyor.

Her Zaman Gözde Kitaplar

PAYLAŞIMLAR:

Handan Derya

Masal Masal Aytül Akal  ve Okuma Kültürünün Eğitimdeki Önemi

Gözbebeğim, torunum Leyla beş yaşında. Bana,‘’Babaanne biliyor musun, ben artık karanlıktan korkmuyorum’’ dedi, sonra da övgümü beklemeden devamını kendisi getirdi.
‘’Nedenini söyleyeyim mi? Karanlıkta şarkı söylüyorum da ondan’’
Anlamıştım. ‘MASAL MASAL AYTÜL AKAL’ adlı kitapta yer alan ’Karanlıktan Korkan Çocuk’  masalından söz ediyordu.
‘Sanırım sen ‘Karanlıktan Korkan Çocuk’ masalını dinledin, öyle mi?
‘‘Evet!’’ diye bağırdı; kitabı alıp koltuğa yerleştik. Ben okurken, o dinlerken büyük mutluluk yaşıyoruz.
Leyla ayracın bulunduğu sayfayı açtı.
‘’Buradayız. Annem sırayla okuyor. Ama yine de ‘Karanlıktan Korkan Çocuk’ masalını oku.’’
Başını omzuma dayadı. Gözleri merak duygusuyla yusyuvarlak, kocaman açılmış. Hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak için pür dikkat masalı dinlemeye koyuldu. Biliyorum ki masalı kaç kez okursam okuyayım  aynı duygu ve heyecanı yeniden yaşayacak.
Öğretmenlik mesleği yaşantımda sınıf öğretmenliği, okul öncesi eğitim yöneticiliği, ilkokul ve ortaokul eğitim yöneticiliği yaptım. Beş-On beş yaş arası çocukların eğitim- öğretiminde görev üstlendim.
Mesleğe yeni başlarken eğitim ve öğretimi birlikte gerçekleştirme amacımız vardı. Merkezi sınav sisteminin başlamasıyla birlikte öğretim ağırlığı olan bir uygulama içine girildi. Eğitim hedefini neredeyse tümden göz ardı edip öğrencilerimizi Anadolu Liselerine yerleştirmeye odaklandık.
Hayatımın bir döneminde yer alan okul öncesi eğitim yöneticiliğinde ise çocuklar için saptanan psikomotor, sosyal-duygusal, bilişsel gelişim ve dil gelişimi hedeflerininuygulanmasında çoğu zaman yüzeysel olmaktan öteye geçmeyen çalışmalar gördüm.
Okullarda, okuma kültürünü geliştirmeye yönelik olarak uygulanan program içeriğine gelince;
Bu konu, okul öncesi eğitimde, okuma yazma etkinliği başlığı altında; ‘ okuma yazma farkındalığı ve motivasyon geliştirme’ hedefiyle; ilkokul birinci sınıftaki kazanımlarda ise öğrenciler ‘eğlenmek için masal, hikaye, şarkı, tekerleme, tiyatro vb. izler’ olarak yer almış.
Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçlarında öğrencileri; çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı  yapmak hedeflenir.
Bana göre ise önemli olan eğitim etkinliklerinin kalıcı olmasıdır. Bu kalıcılığı sağlayan yalnızca eğitim ortamları mıdır? Elbette değildir.  Çocuklar için yaratılan nitelikli eserler onlarda zihin ve duygu gelişmesini sağlamada, yapıcı, yaratıcı yönlendirmeler gerçekleştirmede daha da etkili olabilir.
Masal konusunun Leyla’nın davranış biçimini olumlu yönde etkilemesinde işte bu gerçek var.
Aytül Akal  eserini yazarken, çocuklara öğüt verme gibi bir amacı yoktu. Ne var ki torunumla yaşadığım deneyim bende, ‘Masal Masal Aytül Akal’ kitabının 5-6 yaş ve 1. sınıflarda ders kitabı olarak ele alınması gibi bir düşünce oluşturdu.
Çünkü çocuğun çevresindeki uyaranlar ne kadar zengin, nitelikli ve etkili olursa çocuk o kadar hızlı gelişir ve öğrenir. Eğitimin kalıcılığı da bu sayede mümkün olur. 

*

kitabimkahvemhuzurum / Instagram

Çocuklarınıza uyumadan once okuyabileceğiniz tatlı bir kitabı paylaşmak istiyorum sizlere.Kitaptaki masallar, çocuklarımızın anlayabileceği düzeyde ve okurken hem kendiniz keyif alıyorsunuz hem de çocuklarinız.Biten her masalın ardından cocuklarim bir tane daha okumami istiyorlar? Çocuklarınızı gülümseten, onlara guzel öğütler veren hoş bir masal kitabı.Kitap 6 bölümden oluşuyor ve icinde bol bol masal barındırıyor. Mesela 1.bölüm "Geceyi sevmeyen çocuk"Bu bölümde uyku ile ilgili uykunun önemini anlatan 12 masal bulunuyor.Her bölüm farkli konuyu içeriyor ve kendi icinde 10-12 masal bukunmakta.Cocuklariniza bu güzel masalları okuyun derim. Mutlu olduklarını, gulumsediklerini ve sevdiklerini goreceksiniz..???

*

Masal Masal kitabının doğuş hikayesi:
Aytül AKAL

Masal Masal Aytül Akal (2012)

Geceyi Sevmeyen Çocuk (1991) ve serisinin arka kapaklarında şöyle yazmıştım: “Bütün çocuklar masalları çok sever. Çocuklarını çok seven anneler de gece uyumadan önce onlara kitap okurlar.”
Yıllar içinde yazıyı fark eden birkaç baba, “Çocuklarını çok seven anneler onlara kitap okurlar demişsiniz, ama ben de çocuğumu seviyorum ve ona kitap okuyorum,” diye sitem etti haklı olarak. Onlara şöyle yanıt vermiştim: “Babaların bu yazıyı fark edip tepki vermesini bekliyorum. Okuyan babalar çoğaldığında size söz, yazıyı değiştireceğim."
15-20 yıl sonra, çocuklarına kitap okuyan ebeveyn artık profili değişmişti. Yalnız anneler değil, genç babalar da çocuklarına masal okuyorlardı. Demek arka kapaktaki yazının değişim zamanı gelmişti… 2012’de, yayımlanan, 1989’dan itibaren anlattığım/yazdığım bütün masallarımın toplandığı Masal Masal (248 sayfa) adlı masal külliyatında metni değiştirmem şart oldu: “Çocuklarını çok seven ve onlara masal okuyan binlerce babaya da sevgiler…”
Geceyi Sevmeyen Çocuk (1991), Canı Sıkılan Çocuk (1993), Kardeş İsteyen Çocuk (1994), Sabahı Boyayan Çocuk (1995), Masalları Arayan Çocuk (1997) adlı kitaplardaki tüm masallar ve ilaveten 6 yeni masalımı içeren toplam 58 masalı, o güne kadar kitaplarıma en çok sayıda çizim yapan değerli ressam arkadaşlarım resimlediler. Kitaba "Masal Masal Aytül Akal" başlığını sevgili dostum, değerli yazar Ayla Çınaroğlu önerdi.
"Masal Masal Aytül Akal" külliyatı 2012’de yayımlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nün V.Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yaşayan Yazarlar Sempozyum Dizisin’nde gerçekleşen "Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Aytül Akal Sempozyumu” için katılımcılara sürpriz armağan olarak hazırlanmıştı. Sempozyumdan sonra, masalları topluca almak isteyen okurlar için kitapçılarda satışa sunuldu.

Masallarla büyütün çocuklarınızı; bir ayağı yerede, bir ayağı gökte masallarla...

Okunma 749 kez